Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήΕργαζόμενοι25 Ιουνιου Ημερα του Ναυτικου

25 Ιουνιου Ημερα του Ναυτικου

Η 25η Ιουνίου έχει καθιερωθεί  από τον IMO ως  ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.(International Day of Seafarer).

 Με την ευκαιρία λοιπόν της αυριανής ημέρας  ,ο γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε για τους ναυτικούς ανά τον κόσμο ότι «..τους τελευταίους μήνες τα βάρη τους έχουν αυξηθεί ραγδαία, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγο covid, εμπόδισαν χιλιάδες ναυτικούς ν΄ αφήσουν το πλοίο .Είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι  ,ενώ ο χρόνος που παίρνουν στη θάλασσα, είναι πάνω από αυτό που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις .» Επίσης η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) τιμά  την μέρα του Ναυτικού τονίζοντας ότι «η ζήτηση για κρουαζιέρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άριστη εξυπηρέτηση των πληρωμάτων που πρόσφεραν τα μέγιστα». Αλλά και στη χώρα μας ο υπουργός Ναυτιλίας Ι.Πλακιωτακης ,στο μήνυμα του εξαίρει  τον ρόλο του Ναυτικού που εργάζεται σκληρά στη θάλασσα διατηρώντας τη Ναυτιλία στην κορυφή των εμπορικών δραστηριοτήτων. Αναμεσά τους ,ξεχωριστή θέση για τις ικανότητες τους την εμπειρία ,την εργατικότητα ,έχουν οι Έλληνες Ναυτικοί .Ωραία λόγια ,δεν μπορεί κανείς να μην το πει.!! Όμως η πραγματικότητα ..άλλα δείχνει για το πως αντιμετωπίζεται το επάγγελμα αυτό από τον εφοπλισμό και την Ελληνική Πολιτεία. Ας δούμε λοιπόν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αρχίζοντας από τις ΑΕΝ ,τις κτηριακές υποδομές ,το μειωμένο  προσωπικό, τις ανανεώσεις των πιστοποιητικών ,τα ραντεβού ,τους πράκτορες , τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης…χάος.

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ  Αν εξαιρέσεις  πλοιάρχους και Μηχανικούς -που έχουν μια σχετική ζήτηση-,όλες οι άλλες ειδικότητες  λιώνουν τις σόλες τους στην Ακτή Μιαούλη (hungry mile για κάποιους) αναζητώντας δουλειά ,μπροστά σε εισόδους με γραπτή ενημέρωση ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ειδικά στην ποντοπόρο Ναυτιλία το ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι πανάκριβο και είδος πολυτελείας. Οι Επαγγελματικές ασθένειες, τα ατυχήματα,η κακή ψυχολογική κατάσταση δεν καταγράφονται πουθενά ούτε ως στατιστική. .άνθρωποι που ζουν σ ένα’’ χαλύβδινο σπίτι’’ ,χωρίς καμμιά κοινωνική επαφή , 24 ώρες στη διάθεση των αναγκών του πλοίου, του καιρού, της διεθνούς κατάστασης κλπ. .Για ειδικότητες Μαγείρων ,Ναυτών, άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε.. Στην Ακτοπλοΐα  ατέλειωτες ώρες εργασίας με μηδέν Υπερωρίες’’ κι άμα σ αρέσει’’..

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ  Είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων ,η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των Ταμείων Προνοίας των Ναυτικών πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ .Οι συντάξεις ψαλιδίστηκαν κατά 50% ,ενώ  ο συνταξιοδοτικός φορέας των Ναυτικών συγχωνεύτηκε στον ΕΦΚΑ. Ο Ναυτικός κατά γενική ομολογία είναι ένας σκληρά εργαζόμενος λόγο της φύσης της εργασίας του .Δεν έχει ανάγκη από τιμές και μέρες χωρίς περιεχόμενο, γιατί ακούγονται περισσότερο σαν μνημόσυνα.. Όλοι οι Εργαζόμενοι του κόσμου έχουν την 1η Μαΐου ως μέρα που σηκώνουν τα μάτια προς τον ορίζοντα  ψάχνοντας το επαγγελματικό και κοινωνικό τους στίγμα .  Ο  Ναυτικος γιορτάζει όταν επιστρέφει στο σπίτι του ,υγιής ασφαλής ,και αρτιμελής .Γιορτάζει όταν έχει δουλειά και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με αξιοπρέπεια .Γιορτάζει όταν μπορεί να πληρώνει τα φροντιστήρια των παιδιών του, η όταν επιστρέφει τα δανεικά του. Θα ναι τυχερός αν «ταιριάξει» και παρευρεθεί στην κηδεία του γονιού του! Αυτός είναι ο Ναυτικός ,κι αυτός ξέρει πότε γιορτάζει.O IMO κι οι διάφοροι  δε ξέρουν. .γιατί δε θέλουν να ξέρουν..

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments